Co fruktoza robi z mózgiem...

2 stycznia 2013, 14:55

Badania obrazowe mózgu wykazały, że spożycie glukozy, lecz nie fruktozy zmniejsza dopływ krwi i aktywność rejonów regulujących apetyt. Co więcej, konsumpcja glukozy, lecz znowu nie fruktozy prowadzi do silniejszej subiektywnej sytości (JAMA).



Koniec pracy kosmicznego teleskopu

30 kwietnia 2013, 09:26

Europejska Agencja Kosmiczna poinformowała o zakończeniu misji Obserwatorium Kosmicznego Herschela. Największy w dziejach kosmiczny teleskop pracujący w paśmie podczerwieni przestał działać z powodu wyczerpania się zapasów helu.


DuckDuckGo - bezpieczna przystań?

11 lipca 2013, 12:24

Skandal związany z ujawnieniem przez Edwarda Snowdena programu PRISM pokazuje, że pewna część internautów dba o swoją prywatność. Niewielka wyszukiwarka DuckDuckGo, która nie rejestruje aktywności użytkowników, zanotowała kolejny gwałtowny wzrost popularności


Koktajl naturalnych składników w 100% radzi sobie z komórkami raka piersi

25 listopada 2013, 13:47

Kompozycja 6 naturalnych składników roślinnych zabija 100% komórek raka piersi w badanych próbkach, nie szkodząc przy tym zdrowym komórkom.


Żywności będzie coraz mniej?

2 kwietnia 2014, 09:08

Jeszcze kilka lat temu naukowcy uważali, że globalne ocieplenie nie zaszkodzi w najbliższym czasie produkcji żywności. Problemy miały pojawić się, gdy temperatura wzrośnie o 3-4 stopnie Celsjusza ponad obecny poziom. Jednak w przygotowywanym obecnie raporcie IPCC znajdziemy informację, że zmiany klimatyczne już wkrótce doprowadzą do spadku produkcji żywności.


Światło nocą skutkuje opornością guzów piersi

25 lipca 2014, 11:05

Nocna ekspozycja na światło, która wyłącza produkcję melatoniny, sprawia, że komórki raka piersi stają się oporne na lek o działaniu antyestrogenowym - tamoksyfen.


© Andre Karwath, Creative Commons

Czekoladowy problem

17 listopada 2014, 12:36

Dla miłośników czekolady nadchodzą ciężkie czasy. Od 2012 roku spożycie czekolady przewyższa ilość wyprodukowanego kakao. W Afryce Zachodniej, która jest głównym producentem kakao, mają miejsce susze, które zmniejszają plony. Co gorsza uprawy zostały zaatakowane przez grzyba Moniliophthora roreri


Pisklęta upodobniają się do toksycznych gąsienic

24 lutego 2015, 11:13

By nie stać się łupem drapieżników, pisklęta pokutnika perlistego (Laniocera hypopyrra) upodobniają się do toksycznych gąsienic ciem z rodzajów Podalia lub Megalopyge.


Fruktoza prowadzi do tycia i spadku aktywności fizycznej

2 czerwca 2015, 06:38

Amerykańskie badanie wykazało, w przypadku równokalorycznych diet, gdzie glukoza i fruktoza zapewniają identyczny odsetek kalorii, drugi z cukrów prostych prowadzi do znaczącego przyrostu wagi, braku aktywności i odkładania tłuszczu.


Zabijanie przez otwieranie

2 września 2015, 10:09

Naukowcy ujawnili, w jaki sposób toksyna MP1 z jadu należącej do osowatych Polybia paulista wybiórczo zabija komórki nowotworowe. Okazuje się, że MP1 wchodzi w interakcje z nieprawidłowo umiejscowionymi lipidami błony komórkowej. Tworzą się przez to otwory, przez które wyciekają cząsteczki kluczowe dla funkcjonowania komórek.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy